Начало / За художника / Новини / Площад в Стария град на името на ДиКиро

Новини

Площад в Стария град на името на ДиКиро

Площад в Стария град на името на ДиКиро

08.11.2016

В деня на Будителите – 1 ноември 2016 г., безименното досега площадно пространство в сърцето на Стария град между два храма – храм „Св. Никола и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, получи име. Площадът се наименува в памет на големия български художник Димитър Киров – почетен гражданин на Пловдив, свързал творческата си и житейска съдба с Пловдив. Киров е сътворил в Стария Пловдив монументални произведения като сграфитото на Захари Зограф, Орфей и мозайката за Георги Божилов-Слона.
Силно развълнувана, на моменти просълзена, Русалия Кирова - неизменна муза и спътница в живота на ДиКиро, откри площадът. Това стана в присъствието на творци, приятели и кмета на район "Централен" Георги Стаменов, а художникът Николай Кучков каза: „ДиКиро е истински будител. Той създаде първия международен пленер, а по-късно и Националните есенни изложби, които са уникални за България. Той беше двигател за неговите колеги".
В заключение, Русалия съобщи, че дарява голямата мозайка на Димитър Киров "Тракийката", за да бъде поставена с решение на Общината от големия артист Жорш Трак тук, на площада.

http://bnr.bg/…/…/ot-dnes-plovdiv-ima-ploshtad-dimitar-kirov