Начало / За художника / Обществена дейност

Обществена дейност

От 1973 до 1975 Димитър Киров е председател на градския съвет за изкуство и култура гр. Пловдив.
От 1968 до 1985 Дикиро е член на ръководството на Съюза на българските художници.
От 1970 до 1976 и от 1986 до 1989 – секретар по творческите въпроси на Пловдивския отдел на Съюза на българските художници, а през 1987 – председател на държавната комисия по изобразително изкуство.

Димитър Киров е съпричастен към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. През на 23 март 1983 година той става един от учредителите на новото читалище към етнографския център „Възраждане”. Общината се допитва до него за важни градоустройствени решения и той допринася за съхраняване колорита на древния град Пловдив.
През 1984 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Политиците ухажват художника заради авторитета, който той има както сред съгражданите си, така и в интелектуалните среди.  Димитър Киров е на челно място в Инициативния комитет от град Пловдив, подкрепящ издигането на Георги Първанов за втори президентски мандат.

Както е известно, бъдещият изложбен център за съвременно изкуство, който е по идея на Ди Киро, се развива в насипа, оформящ дворното пространство на съществуващата Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 14. Основополагащата идея на проекта е създаване на постоянно действащ изложбен център, който по естествен начин, да представя творбите на съвременните художници.


Президентът Георги Първанов гостува на художника Димитър Киров

Президентът Георги Първанов гостува на художника Димитър Киров

13.09.2004
Президентът Георги Първанов гостува в дома на известния пловдивски художник Димитър Киров. Държавният глава разгледа ателието и личната галерия на твореца. По време на срещата бе обсъдена ...