Начало / За художника / В памет на Димитър Киров

В памет на Димитър Киров

До
СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ
НА ДИМИТЪР КИРОВ

  С голяма болка и скръб приех вестта, че след тежко и дълго боледуване на 23 октомври 2008  година, на 73-годишна възраст почина големият български художник Димитър Киров.
Угасна животът на майстора на четката, вдъхновения и талантлив живописец от прочутото звездно поколение пловдивски художници. Неговата пословична работоспособност и непримирим дух белязаха един забележителен творчески път с хиляди неповторими произведения родени в душата и сътворени от ръката му, неизпуснала четката до последния миг. Багрите пренесени от богатата му палитра върху хиляди платна населиха пространството на обществените галерии и частни колекции по целия свят. Получи редица престижни награди, но това не го откъсна от свещенодействието в неговата духовна килия.
  Дълбоко съжалявам, че маестрото си отиде от този свят с болката от нереализираната своя мечта да бъде съграден изложбен център на съвременното изкуство в Пловдив. За нея отдаде много сили и енергия през последните години. Към тази благородна идея той беше приобщил и мен. Наш дълг е в негова памет да продължим това начинание.
  Разделяме се с ярък творец, чието присъствие в културното пространство обогати панорамата на съвременното изкуство.
  Изказвам своите съболезнования и споделям мъката на вярната спътница и вдъхновителка Русалия, на близките, приятелите и почитателите за невъзвратимата загуба.
  Дълбок поклон пред светлата памет на Димитър Киров!

24 октомври 2008,                                                                                Георги Първанов
                                                                                         ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБИКА БЪЛГАРИЯ